Binnen de jeugdzorg/ sociale sector is er te veel stress en een te hoge werkdruk. Hierdoor is het ziekteverzuim en het verloop van de medewerkers heel hoog en is het werkplezier te laag. Om hierop in te spelen hebben we een training ontwikkeld die inspeelt op deze factoren en aansluit bij de ingewikkeldheden die inherent zijn aan het werk. Het doel is dat werkers gezond in hun lichaam zitten door weerbaarder te zijn en bewust te worden van alle lichamelijk (stress-)reacties.
Stress de baas, leren aanvoelen en omgaan met stress. (Voorkomen, Ontladen/ontspannen en Opladen). Meerdere onderzoeken wijzen uit dat stress en (in-)directe link heeft met ruim 90% van alle moderne ziektes. Vanwege de afbraak van de natuurlijke weerstand, disbalans en daarmee de gezondheid.
Tijdens de training focussen we ons op het aanleren van vaardigheden om bewust gebruik te maken van de “window of tollerance” en daarmee rustig in het moment te kunnen zijn. We leren om tijdens stress terug van ons reptielenbrein (vechten/vluchten/verdoven/bevriezen) naar de Neo-cortex (situationeel, rationeel denkvermogen, sensitiviteit, flexibiliteit) te verplaatsen. Door zelf rustig te zijn beïnvloeden wij de mensen in onze omgeving positief middels de spiegelneuronen in het brein. Dit gebeurt onbewust, maar het is wel fijn om dit te herkennen en te weten hoe het werkt.
Ontladen van het lichaam middels inspanning (sympathische zenuwstelsel) naar ontspanning en herstel (parasympatische zenuwstelsel). Hierdoor uit het hoofd in het lichaam kunnen zijn. Dit zorgt voor meer bewustzijn en daarmee stress de baas zijn.
Het verschil met mindfulness is dat het werken met het lichaam voorkomt nog meer in het hoofd te zijn, en alles rationeel te verklaren/labelen. Door gebruik te maken van de wijsheid van het lichaam kan ook onbewuste stress/blokkades ontladen worden. Stress (cortisol) is nog tot 72 uur meetbaar in het bloed. Een korte inspanning (+/- 20 minuten) kan al voor ontlading zorgen. Daarnaast werken we tijdens deze training ook met kennis van de neurologie en weerbaarheid.
De aanvulling van ontspannen na de inspanning zorgt voor rust in het lichaam en activering van het parasympatische zenuwstelsel. Hierdoor kan het lichaam overgaan op schoonmaken en herstellen. Naast inspanning is ook de ademhaling een krachtige tool om te ontladen en weer op te laden. Veel
mensen halen adem met het bovenste deel van de longen, wat juist voor extra cortisol (stress) zorgt. Door bewust te worden van een paar diepe buikademhalingen kan de hartslag meetbaar verlaagd worden, en daarmee ook de bloeddruk en stressniveau.
Tijdens de training werken wij ook aan de weerbaarheid door het voorkomen van persoonlijke stressoren, om symptoombestrijding te voorkomen. Hiervoor worden onder andere methodieken als afstand en nabijheid, Transactionele analyse, systeemtheorie en kernkwadranten ingezet om bepaalde patronen helder te krijgen. Tijdens de weerbaarheidstraining zal er (indien mogelijk/wenselijk) ook aandacht zijn voor verdedigingstechnieken uit de Japanse verdedigingskunst Jiu-Jitsu.
Interesse? Stuur een berichtje, of kijk op de site van VM training, via hen is de training te boeken.